Z animacji na płytce CD dowiedziałyśmy się o różnorodności rozmiarów cząsteczek w: zawiesinie, roztworze koloidalnym i w roztworze właściwym.
Poznałyśmy też, czym są emulsje ? To nie tylko farby do malowania ścian, ale też: mleko, majonez, musztarda i lody.
Dowiedziałyśmy się czym jest stan zol, żel, oraz piana.
Każda z nas otrzymała karteczkę z czterema substancjami, które następnie miała zamienić w roztwór poprzez wymieszanie z wodą.
Na fotografii zamieszczonej nad i pod opisem pokazany jest roztwór benzyny z wodą,jednak w różnych postaciach.Poniższe zdjęcie przedstawia emulsje czyli, niejednorodna mieszanina dwóch substancji, z których przynajmniej jedna jest cieczą i w której występują micele. Micele są niewielkimi drobinami wewnątrz których znajdują się cząsteczki tworzące fazę rozproszoną, na powierzchni których znajduje się otoczka solwatacyjna złożona z cząsteczek fazy rozpraszającej lub emulgatora. W tym sensie emulsja jest szczególnym przypadkiem układu koloidalnego.
Ania dostała karteczkę, na której widniały: mąka ziemniaczana, kakao, atrament(później zamieniony na sok z czarnej porzeczki) i mleko.
mąka ziemniaczana (50 ml) + woda (50 ml) - Powstał roztwór niejednorodny. Po kilku minutach od zamieszania na dnie utworzyła się warstwa mąki, a na powierzchni warstwa wody - zawiesina.
kakao (50 ml) + woda (50 ml) - Tak jak w przypadku mąki i wody, powstała zawiesina.
atrament - sok z czarnej porzeczki (75 ml) + woda (75 ml) - Powstała mieszanina jednorodna. Nie można było dostrzec różnic między składnikami mieszaniny - roztwór właściwy.
mleko (75 ml) + woda (75 ml) - Powstała mieszanina jednorodna. W wyniku mieszania tych składników mleko, czyli emulsja, została rozcieńczona przez wodę.
atrament - sok z czarnej porzeczki (75 ml) + woda (75 ml) - Powstała mieszanina jednorodna. Nie można było dostrzec różnic między składnikami mieszaniny - roztwór właściwy.
mleko (75 ml) + woda (75 ml) - Powstała mieszanina jednorodna. W wyniku mieszania tych składników mleko, czyli emulsja, została rozcieńczona przez wodę.
woda (50ml) + proszek "Dosia" (40ml) był to roztwór niejednorodny. Proszek słabo się rozpuszczał w zimnej wodzie. Nie utworzyło się zbyt dużo piany na wierzchu.
denaturat (50ml) + woda (50ml) utworzyły roztwór właściwy. Mieszają się ze sobą nieograniczenie - w dowolnym stosunku.
Dzięki piasku (50ml) i wodzie (50ml) powstała zawiesina. Piasek szybko opadł na dno.
Do naszej oczyszczalni ścieków wlewałyśmy kolejno sporządzone wcześniej mieszaniny.
Justyna obserwuje, jak postępuje proces filtracji.
Proces filtrowania zachodził baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo wolno.
Na dzisiejszych zajęciach przypomniałyśmy sobie rózne pojęcia:
zawiesina - układ niejednorodny, dwufazowy, w postaci cząstek jednego ciała rozproszonych (faza rozproszona) w drugim ciele (faza rozpraszająca), np. cząstek ciała stałego w gazie lub cząstek cieczy w cieczy. Jeżeli cząstki te są dostatecznie małe, mowa jest o układzie koloidalnym. Gęstość fazy rozproszonej w zawiesinach jest na ogół większa niż gęstość fazy rozpraszającej i z tego powodu rozproszone cząstki fazy stałej mają tendencję do sedymentacji (opadania).
Przykładami zawiesiny są: zupa, błoto, woda w jeziorze czy sok Kubuś. Średnica cząstek w zawiesinie jest większa od 100 nanometrów.
piana - roztworami koloidalnymi są m.in. piany. Ich składniki mają różne stany skupienia. Piana stanowi mieszaninę gazu, cieczy lub w ciele stałym albo też cieczy w ciele stałym. Np. w piance do układania włosów pęcherzyki powietrza są rozproszone w kremie. Ich obecność umożliwia równomierne rozprowadzenie pianki po włosach. Styropian także jest pianą - mieszaniną pęcherzyków powietrza w polistyrenie. Dzięki obecności powietrza w styropian jest lekki i nadaje się m.in. do produkcji opakowań.
Przykładami zawiesiny są: zupa, błoto, woda w jeziorze czy sok Kubuś. Średnica cząstek w zawiesinie jest większa od 100 nanometrów.
piana - roztworami koloidalnymi są m.in. piany. Ich składniki mają różne stany skupienia. Piana stanowi mieszaninę gazu, cieczy lub w ciele stałym albo też cieczy w ciele stałym. Np. w piance do układania włosów pęcherzyki powietrza są rozproszone w kremie. Ich obecność umożliwia równomierne rozprowadzenie pianki po włosach. Styropian także jest pianą - mieszaniną pęcherzyków powietrza w polistyrenie. Dzięki obecności powietrza w styropian jest lekki i nadaje się m.in. do produkcji opakowań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz